Frågor och svar

Travsporten är en urminnes gammal sport i Sverige och idag finns det drygt 30 travbanor runt om i landet. Något som de flesta inte vet om är att man kan gå i travskolan och lära sig mer om hästar och travsporten. Nu har vi allt samlat på en och samma hemsida för att du ska kunna lära dig mer om travsporten.


Travskola.se är en helt ny hemsida som presenterar landets alla travskolor som är kvalitetssäkrade av Svensk Travsport. Tanken med vår hemsidan är att skapa ett större intresse för travskolan och travsporten och göra det mer lättillgänglig för nya intressenter.

Har du fler funderingar om travskolan? Kanske hittar du ditt svar här:

Vi behöver ditt personnummer för att registrera din person i vårt system.

Använd kartsökfunktionen så ser du lätt var din närmsta travskola finns.

Du kan alltid fråga din travskola om de planerar att köra denna kurs inom kort. Om efterfrågan finns kan ibland extrakurser startas. Annars hittar du var denna kurs startar och kanske kan du gå på en annan ort?

Ja, många travskolor har kurser både dagtid och kvällstid, på helger eller vardagar. Det finns tider som passar alla!

De flesta travskolor har travhästar av raserna shetlandsponny, gotlandsruss, varmblodig travare och kallblodig travare. Många av hästarna har tävlat eller tävlar fortfarande parallellt med att de går som lektionshästar.

Om man vill kan man sikta mot att tävla. Det finns olika nivåer på tävling, alltifrån att tävla med sin grupp i teori eller kanske en hinderbana bestående av koner. Eller så kan man avancera så långt att man tar en riktig tävlingslicens och börjar köra lopp eller träna sin egen häst. Det finns något för alla nivåer för den tävlingssugne.

Nej. Man får gärna gå i travskolan och lära sig om trav och hästen. Många elever gillar bara närheten till hästen och är inte alls intresserade av tävlingsbiten.

Nej stegen är en riktlinje men ledaren gör alltid en bedömning och man kan givetvis hoppa över steg om man har tillräckligt med erfarenhet.

Absolut! Många travskolor ordnar kortare prova på kurser på bara några tillfällen. Där kan du känna dig för om detta är något för dig.

En lektion på travskolan består oftast i både teori och praktik. Ledarna håller ofta en del av lektionen i en lektionssal där de undervisar i teori kring trav, hästen, skötsel och mycket annat. En del av lektionen spenderas i stallet där man utbildar praktiskt i skötsel, selning, hästkunskap och annat som är viktigt att lära sig för att få förståelse för hästen och travsporten. Givetvis ägnas också en stor del av lektionen till körning och ridning på olika ställen, travbanan, paddocken och i skogen.

Travskolan är unik på många sätt! Här listar vi några saker som vi tycker är viktiga:

Närheten till hästen – människan mår bra tillsammans med hästar, det vet vi.

Spänning och fart – adrenalinet när man kör en häst fort på en travbana är svårt att jämföra med andra sporter.

Lugnet och harmonin – tillsammans med hästar måste man ha ett lugn. I stallet varken, skriker eller springer vi. Hästen behöver trygghet och det lär vi ut till eleverna.

Lektionerna är två timmar – här sticker vi ut då de flesta andra aktiviteter pågår i en timme. Som förälder kan du lämna ditt barn på travskolan och faktiskt uträtta ärenden, laga mat eller bara slappna av utan stress. Som vuxen i travskolan vet vi att de flesta vill ha ännu längre tid i stallet.  Man får mycket för pengarna helt enkelt!

Information kring varje lokal travskolas uppsamlingsplats hittar du under den lokala travskolans sida. När du anmäler dig till en kurs skickas också den informationen till dig på mail.

För travskolornas verksamhet har Svensk Travsport tecknat ansvars- och drulleförsäkringar samt en kollektiv olycksfallsförsäkring som omfattar både ledare och elever. Om skada inträffar kontakta Svensk Travsport för vidare vägledning. 

En travskola lär ut trav- och hästkunskap. Den finns ofta i anslutning till en travbana men även på andra platser i landet. På travskolan finns det travhästar i olika storlekar allt från mindre ponnyer till stora hästar. Ett antal travskoleledare arbetar på travskolan med att hålla lektioner för eleverna.

Nej. Travskolan har en fördel att man kan börja med att köra och då kan man göra det tillsammans med en rutinerad ledare i vagnen. Det kan kännas tryggt i början om man är ovan. Många upplever att det kan vara lättare att köra häst än att rida eftersom man inte behöver tänka lika mycket på balansen. Ju mer man lär sig desto mer avancerat blir det och man kan utvecklas mycket i sin körkunskap.

Nej. Många kurser innehåller mest körning och då behöver man ingen förkunskap i varken ridning eller körning. Ibland provar vissa grupper på ridning men då på den nivå som deltagarna behärskar. Ska man gå en montékurs kan det vara bra med lite ridvana men även här finns grundkurs för helt orutinerade.

Allt är såklart relativt. Men en jämförelse med andra sporter visar att det inte är dyrare att gå på travskolan än att gå på hockeyskola eller gymnastik. I jämförelse med ridskola ligger travskolan ofta långt billigare. Vi har jämfört en travskola och en ridskola i Stockholmsområdet där travskolans timpris ligger på ca 150 kr och ridskolans timpris på ca 400 kr.

Terminskursernas pris varierar beroende på travskola och vilken kurs man väljer. Spannet ligger ungefär mellan 2000 kr – 5000 kr och då är de flesta travskolekurser två timmar per gång.

Eftersom en stor del av tiden på travskolan spenderas utomhus och i stall så behövs kläder efter väder. Oömma kläder att använda i stallet och till körning/ridning.

På huvudet – en godkänd hjälm för körning och ridning. Det är bra om man har ett par körglasögon då det kan stänka grus vid körningen.

På överkroppen – En godkänd säkerhetsväst för trav. Lämplig jacka som gärna får tåla lite regn. Fodrad på vintern då det kan bli kyligt att sitta still i en vagn.

På underkroppen  Träningsoverallsbyxa fungerar bra och eventuellt någon överdragsbyxa för körning/ridning. Även här är det bra om byxan tål lite regn. Fodrad byxa vintertid.

På fötterna - Lite grövre skor är att föredra. Gärna med klack och stålhätta men detta är inget krav.

På händerna – Handskar efter väder.

Nej. Till en början går det jättebra att låna det mesta från sin travskola såsom hjälm, säkerhetsväst, överdragskläder och körglasögon. Det kan vara skönt att köpa sin egen utrustning efter ett tag. Tänk då på att utrustningen ska passa och att det finns mycket begagnat att köpa.

Nej. Travskolan är för alla åldrar. Det finns kurser på alla nivåer för alla åldrar.

Ja. På travskolan är alla välkomna, ung som gammal, liten som stor. Många travskolor erbjuder också kurser för funktionsnedsatta med specialanpassade vagnar som man kan köra trygga och säkra hästar med.

Nej. Du bokar och betalar kursen direkt. Alternativt att du bokar kursen och delbetalar en del av kursen direkt.

Nej. Du behöver boka varje kurs för sig. Dock kan du spara dina uppgifter om du vill boka flera kurser till samma person.

Hos vissa travskolor finns möjligheten att delbetala kurskostanden. Om du känner dig osäker, kontakta din travskola.