Hästskötarexamen

I travsporten arbetar över 1 000 hästskötare som bidrar stort till våra tränarrörelser. Vissa av dessa har kommit in i yrket via gymnasieskolan, medan andra har skaffat sin kompetens till exempel via lång arbetslivserfarenhet. Den som inte har kommit in i yrket via skolgång, eller som har en examen med annan inriktning än trav, kan nu välja att genom en så kallad diplomering få ett kvitto på sin kompetens som travhästskötare.

Diplomerad travhästskötarexamen kan utöver ovanstående vara ett extra kvitto för de gymnasieelever som examinerats som travhästskötare och som vill lägga branschens egen diplomering till sin examen.

Diplomeringen är en bekräftelse på att hästskötaren har kompetens att under arbetsledning på ett självständigt och yrkesmässigt sätt sköta hästar, stall, kringområden, utrustning samt kunna köra hästar med olika utbildningsnivåer i olika tempon.

Tanken är att alla, oavsett ålder och bakgrund, ska kunna bli diplomerad travhästskötare förutsatt att man behärskar det som beskrivs i den så kallade kompetensbeskrivningen.

Vill du veta mer om hur diplomeringen går till och vad som krävs? Klicka här. 

Tillfällen under 2021

21 april - Axevalla (teoriprov godkänt senast 15 april)

29 april - Rättvik (teoriprov godkänt senast 24 april)

5 - 7 maj - Wången (teoriprov godkänt senast 30 april)

10 maj - Solvalla (teoriprov godkänt senast 4 maj)

15 maj - Bergsåker (teoriprov godkänt senast 9 maj)

15 maj - Kalmar (teoriprov godkänt senast 9 maj)

13 juni  - Jägersro (teoriprov godkänt senast 7 juni)

Varje tillfälle pågår under en heldag (ca kl. 08.30-16.00) och kostar 1 500 kr per deltagare. Max 12 deltagare per tillfälle. Vid fler än 12 anmälda gäller först till kvarn vid anmälan. 

Teoriprov sker på webben och skickas ut till deltagaren 10 dagar innan det fysiska tillfället. Deltagaren har fem dagar på sig att skriva provet och det måste vara godkänt innan den praktiska delen.  

Obs! Intyg på tappskokompetens ansvarar deltagaren för och ska utfärdas av en kvalificerad hovslagare. 

Vid frågor kontakta Stina Swartling Hoch på stina.swartling@travsport.se