Körlicens/Montélicens

Sugen på att köra lopp? Välkommen att anmäla dig till körlicensutbildningen som anordnas av Hästsportens Folkhögskola tillsammans med travsällskapen. Kursen är både praktisk och teoretisk och omfattas av 15 gånger à 3 timmar, där varje tillfälle innefattar ett utbildningslopp med efterföljande teoripass.

Kursdatum: Utbildningarna anordnas under vår- och hösttermin. 
Kursplats: Kursen hålls lokalt på landets travbanor. 
Anordnare: Hästsportens Folkhögskola i samarbete med Travsällskapen. 

Innehåll och kursupplägg 
Körlicensutbildningen omfattas av minst 15 kurstillfällen under vilka varje deltagare ska uppnå 10 godkända utbildningslopp. Oberoende av kursens upplägg är samtliga ämnesområden i handledningen obligatoriska. 

Vid varje träff under kör- och montélicensutbildningen (utom den första som är rent teoretisk) ska deltagaren använda sig av egen häst. Hästen ska vara i tävlingsbar ålder, ej vara belagd med veterinärt startförbud, någon gång i livet ha varit godkänd i ett kvallopp samt väl lämpad för utbildningslopp. 

Efter avslutad kurs kan du, förutsatt att kursen genomförts med godkänt resultat, ansöka om körlicens vid ditt travsällskap. För godkänt krävs att du varit närvarande på minst 80 procent av träffarna samt klarat både det skriftliga och det praktiska provet. 

Behörighetskrav 
Deltagarens ska ha goda körkunskaper, minst ett års erfarenhet från snabbjobb innan körlicensutbildningen påbörjas, då denna är att betrakta som en uppkörningsperiod. Deltagaren ska även ha en allmän kännedom om voltstart. 

Nedre åldersgräns för deltagande i kursen är det år deltagaren fyller 15 år. Målsman ska godkänna deltagandet. 

Kostnad och anmälan 
Kursen är till stor del finansierad genom Hästsportens Folkhögskola och kostar därför endast 1 700 kronor för dig som deltagare.


Om du avser att ansöka om en licens så anmäler du dig först till en B-tränarlicenskurs eller kör- och montélicenskurs hos din travskola.

Därefter anmäler du dig till online-delen av respektive kurs.

Kör- och montélicensutbildningen (online) hittar du HÄR.

OBS! 

Utbildningen hålls löpande under året. Anmälan är alltid öppen, när vi har ett minst antal anmälda startar vi upp en licensomgång. Anmäl dig här också kommer du bli kontaktad av Bodens travskola för mer information. 

Vi kan inte granatera lån av häst, om det finns tillgängligt kommer hästhyra per kört utbildningslopp á 550 kr.