Årets Unga förbild 2023 – Agnes Jakobsson

Utmärkelsen årets unga förebild utses efter en period då man har kunnat nominera en person som är just en förebild för andra ungdomar och barn inom travsporten. Och utöver äran att få detta pris så erhåller pristagaren ett stipendium på 10 000 kronor att använda för att förkovra sig.


I år var det Agnes Jakobsson, med licens på Bollnästravet där hon även jobbar i travskolan, som juryn till slut enades om att ge denna utmärkelse och här lyder en del av motiveringen runt Agnes:

Agnes är allt det där man lägger i att vara förebild. Hon har sin bakgrund i travskolan, har sen flera år tillbaka ponnylicens och tog i fjol även för stor häst. Hon gör nu sin sista termin på Nytorps Hästgymnasium i Arbrå.

Hon finns alltid till hands för travskolan, lotsar de yngre med en hjälpande hand. Delar med sig av sin kunskap och erfarenhet. Hon har alltid ett lugnt och förtroendeingivande sätt, vilket ger barnen och ungdomarna en trygghet i umgänget med hästarna. Hon förmedlar samtidigt vikten av gott kamratskap och att ha ett brinnande intresse för en givande fritid. Även vid tävlingar på annan bana är hon oftast med och ingjuter mod och trygghet för de som inte har så stor erfarenhet av löpkörning. 

Agnes är medlem i travsällskapet, och styrelseledamot i Bollnäs Ponnytravklubb. Där är hon en drivande kraft inte minst vid genomförande av våra ponnytravdagar. 

Till sist – hon hoppar också in och jobbar helger i travskolan. Med andra ord – hela sin tid finns hon för de ungdomar som vi ser som framtiden för den svenska travsporten. 

Agnes tog även sin hästskötarexamen tidigare i vår på Solvalla och visade även där upp väldigt fin hand med hästarna. Utmärkelsen delas ut under elitloppshelgen av Svensk Travsports VD Maria Croon.

Publicerad lördag 25 maj 2024.