Vi tackar Emma Gabrielsson

Sedan 2021 har Emma Gabrielsson varit en av två adjungerade ungdomar i Svensk Travsports styrelse. Nu har hon överlåtit ansvaret till Sara Jernberg och jobbar mot nya mål. I den anledning har vi ställt Emma några frågor- läs för att bli inspirerad och ta lärdom!


  • Vem är Emma Gabrielsson?

Emma Gabrielsson är en 25 år ung tjej från Östersund som brinner för hästarna och travsporten. Inom travsporten tränar jag alla raser (shetlandsponny, gotlandsruss, kallblod och varmblod) jag är kusk på storhäst och var det även på ponny fram till 2024. Bortsett från travet är jag utbildad inom förvaltningsjuridik och lite företagsekonomi så arbetar inom det till vardags. 

  • Hur ser din resa i styrelsearbete ut?

Jag har alltid älskat att kunna vara med och påverka och lyfta fram andras röster för att föra travsporten framåt. Jag kommer inte ihåg exakt när jag började med styrelsearbete men det var i högstadiet någon gång. Jag har alltid varit intresserad av att se hur det fungerar att arbeta med olika frågor som styr sporten. Min första styrelseplats var i Östersundsponnytravklubb (ÖPTK), sedan har det blivit SPTF, Östersunds ungdomssektion, Jämtlands travsällskap och nu de två senaste åren Svensk Travsports styrelse. 

I och med att jag satt som ungdom i ÖPTK så fick jag möjligheten att åka ner på träffar med SPTF i Stockholm. På en av de träffarna så var det kandidering och röstning om två nya ungdomar in till deras styrelse och jag ställde upp och blev inröstad. Det var första centrala styrelsen jag satt i och frågorna var liknade dem hemma i ÖPTK fast på ett större plan. Inom SPTF hade jag i uppdrag att vara ungdomarnas röst och den personen som dem kunde vända sig till. Jag fick även möjligheten att vara med i olika projektarbeten och vara med och planera de olika ungdomskonferenserna. När vi kommer till ungdomssektionen i Östersund så fanns det ett önskemål från ungdomarna på banan att starta upp något tillsammans och Svensk Travsport hade tagit fram en plan kring att sällskapen skulle bilda ungdomssektioner. Vi ungdomar i Östersund hade några möten tillsammans med två ledamöter från sällskapets styrelse och Börje Olsson som är om du frågor mig väldigt kunnig när det gäller frågor kring styrelsearbete. Efter några möten hade en valberedning tagit ut förslag på en styrelse till ungdomssektionen och vi fick ha Börje Olsson som vår mentor. I Östersunds ungdomssektion satt jag första som sekreterare men efter ett tag fick jag möjligheten att ta över ordförandeskapet och jag såg det som en otrolig möjlighet och tacksamhet. Tack vare min plats i ungdomssektionen så fick jag komma in som adjungerad i Jämtlands Travsällskap. Där fick jag vara med och sitta och lyssna och delta i de olika diskussionerna. I och med att jag både satt som adjungerad i SPTF och Jämtlands Travsällskap fick jag åka på de centrala ungdomsträffarna som Svensk Travsport håller i. I samband med de träffarna så får ungdomarna möjligheten att kandidera om en plats som adjungerad in i Svensk Travsports styrelse. Jag hade provat att kandidera några år tidigare också. För år 2021 så stod jag med på listan kring ungdomar som skulle kandidera jag hade bestämt mig på förhand att detta var sista året som jag skulle prova. Jag kandiderade och var den som fick flest röster av ungdomarna och fick platsen in i Svensk Travsports styrelse som adjungerad ungdom. 

  • Vad är det bästa med att engagera sig genom styrelsearbete?

Det bästa enligt mig är att du kan vara med och påverka i frågor som du tycker är viktiga och brinner för. Du kan kanske ge någon en annan synvinkel i en del frågor samtidigt som du kan få det du också. Sedan lär man sig otroligt mycket och utvecklas som person och får testa sina kunskaper. Man får också lära känna många olika människor i sporten som man kommer att ha kontakt med även framöver. 

  • Vad tar du med dig vidare efter din tid som adjungerad ungdom i Svensk Travsports styrelse?

Oj det var en bra fråga. Jag kommer att ta med mig en massa saker men framförallt att inget är omöjligt. Men den kommer jag också att ta med mig den fantastiska kunskap som man har fått kring olika frågor i sporten, hur stora och komplexa en del frågor som man känner är självklara kan vara, vilken fantastisk travsport vi har i Sverige och att våga tro och arbeta mot saker som man tror på. Men det absolut viktigaste jag kommer att ha med mig är den fantastiska styrelsen och vara tacksam för möjligheten att ha fått lära känna dem. Jag brukar säga till dem som frågar mig om hur styrelsen är att dem är som en enda stor familj. Jag hoppas verkligen att jag kommer att få stöta på dem i olika sammanhang i framtiden också. 

  • Vilka projekt brinner du för?

Jag brinner väldigt mycket för ungdomsfrågor och rekrytering men även välfärd och avel. Under år 2023 har vi adjungerade ungdomar tillsammans med Kristine tagit fram ett projekt som heter Ungdomssatsningen 2.0. Detta är ett projekt som ska både få fler att komma in i travsporten och vilja engagera sig men också att behålla våra ungdomar som vi har idag i sporten. Sen ett till projekt jag tycker är intressant är Svenskfödd, som handlar om aveln. Sedan finns det även en del intressanta rapporter och arbeten som är på gå alternativt i slutfas där det ska bli intressant att läsa vad man har kommit fram till, 

Det som jag alltid har önskat att uppnå i mitt styrelsearbete är en travsport där alla känner sig välkomna. Men min största önskan just nu är kring Ungdomssatsningen 2.0 och att vi ska få in fler ungdomar som vill engagera sig på olika sätt i våran fantastisk travsport. 

  • Du har även varit med i HUL, har det varit positivt inför styrelsearbete i ST?

Ja det stämmer jag gick HUL 2015-2016. Jag skulle säga att det har varit positivt för mig att ha HUL med mig. Dels får man en inblick av hästnäringen i stort i den utbildningen men även kring andra viktiga saker som kan vara bra i ett styrelsearbete. Vi fick grundkunskaper i ekonomi, ledarskap, projektarbete, organisationsbyggande, metodik och personliga svagheter och styrkor. Så jag skulle säga att det var en väldigt bra utbildning att ha med sig för mig i denna resa. Det gjorde det enklare för mig att kunna sätta mig in i vissa saker och få en bättre och större förståelse. Sen nu inför vårt projekt Ungdomssatsningen 2.0 så har jag kunnat pratat med vänner via HUL om hur de arbetar i de andra organisationerna och tagit med det i vårt arbete. 

  • Hur ska du använda din erfarenhet från styrelsearbete vidare?

Jag kommer att ta med mig det jag har lärt mig och nu först och främst göra ett bra arbete med ungdomssatsningen. Sedan är målet och drömmen att få komma in i en styrelse antingen som adjungerad eller ordinarie ledamot och kunna komma med de kunskaper jag har fått med mig och kunna dela med mig av dem och mina åsikter i olika frågor. Det är mycket roliga saker som kommer att hända i sporten inom en snar framtid och det skulle vara väldigt roligt att få följa det arbetet på något sätt. 

  • Tips till unga som vill engagera sig/redan har engagerat sig?

Våga tro på er själva och våga prova. Det tror jag är det absolut viktigaste. Man kan ofta mer än vad man tror och oftast är det fler som tycker samma sak som du. Om du skulle vara intresserad av att engagera dig på något sätt och vill veta hur du kan göra och vad det innebär och vill prata med någon om det så hjälper jag gärna till. Du kan även ta kontakt med någon från din ponnyklubb, sällskap eller en basförening om att du är intresserad. Alla blir glada över att du visar att du vill så ta chansen och klivet att ta kontakt med någon, våga tro på dig själv och provar. Jag kan så gott som lova att du inte kommer ångra dig. 

  • Vad ska Emma Gabrielsson göra nu?

Jag ska fortsätta att träna mina hästar och hoppas på ett roligt 2024 på tävlingsbanorna med dem har några mål som jag strävar och jobbar mot. Sedan kommer jag fortfarande att vara med och ha en fot med i Ungdomssatsningen 2.0 då jag verkligen vill se vad effekten av den blir. Sen har jag fått ett uppdrag som delprojektledare nu via HNS, HUS och HUL tillsammans med 4 andra ungdomar om att planera och ordna en stor ungdomsträff för hela hästnäringen i april, så det ska bli väldigt kul och spännande. 

Jag har skulle även vilja komma in i någon ny styrelse och se hur dem arbetar och kunna arbeta vidare mot en travsport i världsklass. Sen har jag även en dröm om att kunna jobba med travet på något sätt så man för gärna höra av sig till mig om man har något eller vet om något.

Vi tackar Emma för mycket bra arbete och önskar henne all lycka vidare.  

Publicerad onsdag 24 januari 2024.