Är du ny i travsporten? Lugn, vi hjälper dig!

Är du ny i travsporten? Då har du hittat helt rätt. På travskolan kan du lära dig allt från att leda och ta hand om en häst till hur du kör och rider ett lopp. I den här artikeln kan du läsa mer om travsportens utbildningsverksamhet samt få några snabba tips på hur du tar dina första steg in i travsporten.


Runt om på våra travbanor i Sverige finns det travskolor. Verksamheten speglar en vanlig ridskola men man lär man sig att sköta, köra och träna travhästar. Många travskolor erbjuder också ridning. 

Varje travskola är kvalitetssäkrad av Svensk Travsport och erbjuder kurser på flera olika nivåer, alltifrån knattekurser för de minsta till travkurser för vuxna. Alla kurser på travskolorna har gemensamma namn, så att du enkelt kan hitta en kurs för dig oberoende på vilken travskola som ligger närmast dig. 

På hemsidan kan du navigera dig till den närmaste travskolan. Här hittar du samtliga travskolor och kan läsa mer om deras verksamheter och vad de erbjuder. Det kan se olika ut beroende på vilken travskola du söker dig till, men det går alltid att kontakta en travskola om du har funderingar.

Om du inte har någon tidigare erfarenhet inom travsporten kan vi rekommendera dig som ungdom/vuxen att gå Travkurs 1, Kampanjkurs eller en Prova på-kurs. I de kurserna får du lära dig från grunden om hur du tar hand om en travhäst, utrustning och hur du kör en travhäst. 

Om du är eller letar efter en kurs till ett barn som vill börja på travskolan rekomenderar vi dig att gå en knatte-, järn- kampanj- eller prova på-kurs. 

Är du osäker på vilken kurs som passar dig är du mer än välkommen att höra av dig till din lokala travskola.


Så här hittar och bokar du din nästa kurs på travskolan: 

1. Hitta din närmsta travskola, det kan du göra på startsidan eller här

2. Välj din kurskategori barn/ungdom eller ungdom/vuxen. 

3. Klicka på den kurs du är intresserad av i högermenyn. 

4. Är kursen bokningsbar finns en ljusblå ruta till höger på kurssidan. Om du har frågor om kursen kan du alltid kontakta travskolan med hjälp av de kontaktuppgifter som finns på alla kurssidor. 

Stort lycka till i travsporten! 

Publicerad tisdag 1 september 2020.