I travskolestallet är alla välkomna

På Kalmartravets stallbacke i ett utav de röda stallen hittar man Kalmar travskola. Stallet har utbildningsverksamhet nästa alla dagar i veckan förutom när det är travtävlingar då de (i vanliga fall) anordnar tandemkörningar för de som exempelvis fått det som en upplevelse utöver det vanliga.


Travskolan i Kalmar har idag 15 travskoleponnyer och hästar som bor i stallet och jobbar i verksamheten. Maria Carlsson, utbildningsansvarig på Kalmartravet, ser till att hela verksamheten går runt, från att hästarna ska skötas på bästa sätt till att deltagare på travskolan ska ha det bra i travskolan och lära sig mer.  

- I travskolan är det viktigt att alla ska känna sig välkomna och tycka det är roligt, lustfyllt och meningsfullt att lära sig om trav och vara med hästarna. Vi är väldigt måna om en god omvårdnad av hästarna och lägger tyngd i att lära sig hantera dem, berättar Maria Carlsson.  

Till travskolan kan du komma som helt grön utan att varit i ett stall tidigare eller som inbiten hästmänniska men aldrig testat på travsporten tidigare. I Kalmar travskola finns en kurs för alla och det finns möjlighet att klättra från en nybörjarkurs till att kunna ta licens och tävla eller till att själv bli utbildare i travskolestallet.  

- Det är extra roligt att se elever som kommer in i travskola som helt nya och utvecklar sina kunskaper kring hästarna och travet. De som går hela vägen till att antingen ta en tävlingslicens eller själva blir travskoleledare, tillägger Maria.  

Maria påpekar även hur viktigt det är att lära eleverna i travskolan att ta väl hand om hästarna, för likväl som vi människor är hästarna också individer som fungerar olika. Hon menar att alla hästar är djur och ska behandlas på bästa möjliga sätt, att kunna läsa av om en häst mår bra eller inte är jätteviktigt.  

Kalmar travskola är en utav alla travskolor i landet och var du än befinner dig och vilka förkunskaper du än besitter är du alltid välkommen in i travskolestallet.  

Publicerad den 30 juni 2020.